Yangın söndürme sistemleri Türk Standartları Endüstrisi tarafından belirlenen kurallara göre merak edilmekte ve araştırılmakta. Yangın söndürme sistemleri özellikle bir söndürme sistemi sahibi olacak kişilerde Yangın söndürme sistemleri nelerdir? Sorusunu merak ediyor. Peki, Yangın söndürme sistemleri nelerdir?
Yangın söndürme sistemleri birçok farklı türde veya işlevde olabilir. Bu nedenle Yangın söndürme sistemi seçerken teknolojisine ve türüne oldukça dikkat etmek gerekmektedir. Özellikle büyük firmalar ve işletmelerde büyük önem arz eden Yangın söndürme sistemleri olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Peki, Yangın söndürme sistemleri nelerdir? İşte Yangın söndürme sistemleri hakkında merak edilenler!
YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ NELERDİR?
Yangın söndürme sistemi işletme ve projesi Türk Standartları Endüstrisi tarafından belirlenen kurallara uygun apartman, villa gibi yerleşkelere yapılan itfaiye yangın esnasında yangının oluştuğu yere gelene kadar duruma müdahale eden bir Elektro-Mekanik sistemdir. Yangın Söndürme Sisteminin Türkiye İçerisinde En Yaygın Olarak Kullanılan Dalları Şu Şekildedir :
Sunucu odaları için: FM200 Gazlı Söndürme Sistemi
Tiner vb. yanıcı maddelerin olduğu fakat borulu sistemin erişemediği konumlar için: Tayfun Tipi Söndürme Sistemi
Standart yangınlar için: Sulu Spring Tesisatı Söndürme Sistemi
Elektrik Panoları için: Pano İçi Söndürme Sistemi
Manuel müdahaleler için : Portatif Yangın Söndürücüler ; 6KG Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Tüpü
2KG – 3KG Araçlar için Yangın Tüpü, Sunucu ve Elektrik Odaları için: CO2 5KG Tüp
Elektrik Dağıtım Panoları için: Aerosol Söndürme Sistemi vb. gibi genel kategorileri vardır.
Yangın Söndürme Sisteminin çeşidi uygulanacak yerin niteliğine göre yukarıda da belirtildiği gibi değişkenlik göstermektedir . Bir işletme veya konutun Yangın Ruhsatı Alabilmesi için devletin belli başlı kurumlarının genellikle itfaiyecilerin mevcut konuma gidip keşif yapması gerekmektedir . Yapılan keşfin ardından Herhangi bir Yangın Söndürme Projesi yapan firmanın yetkili mühendisi konuma gelip gerekli materyalleri çıkardıktan ve İşi veren ve Uygulayan firma anlaştığı taktirde gerekli ekip TSE’nin belirlediği standartlarda işin teslimini yaptıktan sonra Ruhsat alınabilir.
Yangın Söndürme Sistemi Gazlı , Köpüklü ve Sulu olarak üç başlıkta düşünülebilir.
Gazlı Yangın Söndürme Sistemi : Novec 1230 , FM200 gibi karbondioksitli yangın söndürme sistemleri yada İnert gazlı söndürme sistemleri vardır. Gazlı Söndürme sistemlerinin genel amacı su veya köpükle müdahale edilemeyecek ve eğer su ve köpükle müdahale edilirse beraberinde daha büyük sonuçlar ve daha tehlikeli yangınlar oluşturabilecek yerlerde kullanılır Novec 1230 ve FM200 sistemini Pano içi söndürme sistemindeki CO2 Gazı yerine kullanılmasının başlıca bir diğer sebebi ise Sunucu odasındaki bilgilerin kurtarılması ve Sunucu içerisindeki ürünlerin zarar görmesini en aza indirgemek için kullanılmaktadır . Elektrik Panosu Gibi yerlerde CO2 kullanımı Yangına temas esnasında saniyeler içerisinde etkili bir sonuç alırken yangının yandığı yerde kimyasal bir tortu bırakmaktadır ancak bu FM200 ve NOVEC1230 için geçerli değildir. Maliyet ve hacim açısından yukarıda da belirtildiği gibi En Yaygın olarak ve TSE standartlarına göre Elektrik Panoları için CO2’li Pano içi söndürme Sistemi Sunucu odaları içinse FM200 ve NOVEC1239 kullanılmaktadır ancak bu sadece bir kullanım alanı değildir. Su veya Köpükle zarar görebilecek bir üretimin veya ürünlerin bulunduğu fabrika veya vb işletmeler için de örneğin : Tersaneler gibi bu sistemler kullanıma uygundur.
Sulu Söndürme Sistemi ( Genel adıyla Sprink Tesisatı ) : İçerisinde kendine özgü bir motorunun , suyu depolamak için su deposunun , suyu Sprinklere ulaştırmak için bir boru hattının oluşturduğu mekanik bir sistemdir. Sprink Tesisatında sprink sayısının adeti mevcut yerin metrekaresine , yüksekliğine , Kapalı diğer yerlerden bağımsız odalarına göre değişkenlik göstermektedir . Sprinkler boruların uçlarında bulunur. ortasında cıva vardır ve genel kullanımla 68derecelik bir ateşe maruz kaldığında patlar yangının çıktığı ortama su atar . Sprink çeşitleri şöyledir ;
- Düşey Tip Beyaz Sprink/ Pendent
- Düşey Tip Krom Sprink/ Pendent
- Dikey Tip Prinç Sprink/ Upright
- Dikey Tip Krom Sprink/ Upright
- Gizli Tip Sprink/concealed
- Duvar Tipi Beyaz Sprink /sidewall
- Sprink Rozeti
- Flexible Sprink Hortumu
En çok kullanılan yaygın 3 Sprink çeşidi ise Sidewall – Pendent – Upright sprinktir. Sprinklerin en çok kullanılan modeli 68 Derece Kırmızı olmasıyla birlikte farklı derecelerde çalışan modelleri de vardır bunlar; Turuncu: 57 Derece, Sarı: 79 Derece, Yeşil : 93 Derece, Mavi: 141 Derece, Leylak: 182 Derece ve Siyah: 227/260 Derecedir. Çalışma prensibi ortasında bulunan bu renklerden biri olan cıvanın belirtilen derecedeki ateş esnasında patlamasıyla oluşur .
Köpüklü Yangın Söndürücüler: Yangın esnasında patlaması muhtemel olan kimyasalların bulunduğu ortamlar için tercih edilen Yangın Söndürme çeşididir. Köpüklü sistemin içerisinde bulunan kimyasal köpük , yanıcı maddeler üzerinde kimyasal bir tortu bırakarak oksijenin ve ısının içeriye girmesini önlemekle beraber ortamın ısı seviyesini düşürür ve bir otokontrol sağlar. Benzin İstasyonları Petrol işletmeleri ve Uçak depolarında sıklıkla kullanılan yangın söndürme çeşididir.
Genelde tercih edilen bu 3 sistem haricinde de yangın söndürme sistemi mevcuttur bunlar ise sırasıyla şu şekildedir.
DAVLUMBAZ ALTI OTOMATİK SÖNDÜRME SİSTEMİ
DAVLUMBAZ ALTI MANUEL SÖNDÜRME SİSTEMİ
ARAÇLAR İÇİN YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİ
TEMİZ GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
TOZLU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
MİKRO SÖNDÜRME SİSTEMLERİ
FE25 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMİDİR.