Bina içi yangın söndürme sistemleri, işletmelerde, büyük fabrikalarda ve daha birçok farklı konumda, farklı amaçlara kullanabilmektedir. Bina içerisinde kullanılan yangın söndürme sistemleri farklı özelliklerde ve teknolojilerde olabilmektedir. Bu nedenle seçin yaparken Bina içi yangın söndürme sistemleri nelerdir? sorusu merak edilir. Peki, Bina içi yangın söndürme sistemleri nelerdir?
Bina içi yangın söndürme sistemleri seçerken dikkat etmeniz gerekmekte olan hususlardan bir tanesi de ilk olarak hangi amaçla kullanmak istediğinizi belirtmek. Buna göre hizmet almakta olduğunuz firmalar size danışmanlık yapmakta ve en uygun Bina içi yangın söndürme sistemini seçmeniz için size yardımcı olmaktadır. Biz Gama Sistem Mühendislik olarak ücretsiz keşif fırsatı ve birçok konuda destek sunmaktayız. Peki, Bina içi yangın söndürme sistemleri nelerdir? İşte bina içi yangın söndürme sistemleri hakkında merak edilen tüm detaylar!
BİNA İÇİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ NELERDİR?
Bina içerisinde kullanılan yangın söndürme sistemleri bir binadaki yangını tespit ve kontrol edip söndürmek için tasarlanan sistemsel projeleri temsil eder . Bu yangın söndürme sistemleri insan güvenliğini sağlamak ve yangın esnasında can ve mal kayıplarını en aza indirmek için faaliyet gösterir. Bina içerisindeki yangın söndürme sistemlerine örnek olarak;
Yangın Algılama ve Yangın İhbar Sistemleri, duman dedektörleri, ısı dedektörleri, kombine dedektörler, yangın ihbar buton ve sirenleri, alev algılama cihazları gibi sensörler kullanarak yangınları tespit etme amacıyla kullanılır. Yangın İhbar sisteminin yangın belirtileri algılandığında, otomatik olarak yangın alarmı verir veya yetkili kişiye yangın esnasında bilgi gönderir.
Yangın Söndürme Sistemleri
Yangın Söndürme Sprinkleri
Otomatik olarak yangın söndürme için sulu sistem çalışır ve yangının başladığı yere fıskiye benzeri bir mekanizma ile dakikada 60litre ortalama hesap olarak su püskürtürler . Binaların Çeşitli bölgelerine yerleştirilir ve sıcalık veya duman algılayıcılar ile tetiklendikten sonra faaliyete başlar .
Yangın Söndürme Köpüklü Sistem
Yangın Köpüğü , yangın esnasında yanının yayılmasını engelleme amacıyla kullanım göstermektedir. Özellikle sıvı yangınlar için kullanılır .
Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
FM200, CO2, INERGEN gibi gazlar belirli alanlarda yangını anında söndürmek için kullanım göstermektedir. Su veya Köpükle müdahale edilemeyecek konumlarda ve fiziksel bir yangına maruz kalmaması gereken ürün ve ortamlarda kullanım göstermektedir.
Karbon Hihidrit Sistemleri
Karbon Hihidrit elektrikli ekipmanların yangınlar dahil çeşitli bölgedeki yangın çeşitlerini kontrol etme amacıyla kullanılır.
Yangın Söndürme El ekipmanları
Bu ekipmanlar yangın söndürme çalışanı veya acil durumlarda kullanılmak üzere tasarlanan ürünlerdir.
Acil Aydınlatma: Işıldak, Exıt çıkış tabloları ve yangından tahliye yolları : Yangın esnasında binada yol bulmayı sağlamak ve personel ve diğer yangına maruz kalan insanları güvenli bir şekilde tahliye edilmesini sağlamak için kullanılır.
Yangın Kapıları Ve Yangın Perdeleri: Yangın esnasında alevlerin büyümesini engellemek ve yangını kontrol altına almak için yangın kapıları ve yangın perdeli kullanım göstermektedir.
Yangın İhlal Sistemleri: Yangın Asansörleri, Merdivenleri , hava koşulları ve diğer faktörleri kontrol altına alarak binada yangın durumunda otomatik alınması gereken önlemleri aktive eden sistemlere yangın ihlal sistemleri nedir.
Yangın Algılama ve İhbar Panelleri: Yangın esnasında durumu izleyip algılayıp kontrol etme amacıyla sisteme bilgi gönderen ve sistemleri yönetmek için kullanılan panellerdir.
Her Bina yangın riski ve özelliklerine bağlı olarak farklı yangın söndürme sistemlerini kullanmaktadır. Yangın güvenliği, yerel yangın güvenliği yönetmeliklerine ve bina türüne göre belirlenir ölçüm ve kullanılacağı materyallere göre projelenir tasarlanır. Bu sebeple bir binadaki yangın söndürme sistemlerinin kullanılacağını belirlemek için yerel düzenlemelere Türk Standartları Endüstrisinin belirlediği kurallara ve yangının muhtemel riskine göre hesaplanması ve gerekli ruhsat onayının alınması için bir yangın uzmanından danışmanlık talep edilmesi son derece önemlidir.
Yangın Söndürme Sprinkleri, bina içerisinde yangın söndürme sistemlerinin çok önemli bir parçasıdır ve binadaki yangın omurgasını oluşturur. İşte Yangın Sulu Söndürme Sprink sistemi hakkında daha fazla bilgi :
Yangın Sulu Söndürme Sprink Tesisatı
Sprink Tesisatı bazı manuel veya portatif söndürmelerden farklı olarak otomatik olarak kullanım gösteren bir yangın söndürme sistemidir. Sprink Tesisatı diğer yangın söndürme sistemlerinden daha fazla kullanım gösterir. Ortasında derecelendirilmiş cıva bulunmaktadır ve standart olarak 68Derece kullanılır. Sprinkler yangının alev aldığı bölümde 68dereceyi gördükten sonra patlar ve yalnızca alevin aldığı yerleri sular. En çok yaygın olarak Kullanılan fakat manuel ve portatif olarak adlandırılan yangın söndürme sistemi ise Portatif Yangın Söndürme Tüpleridir.
Portatif Yangın Söndürme Tüpleri: Yaygın olarak kullanım gösteren 2 çeşit Tüp vardır . Bunlar KKT kısaltmasıyla bilinen Kuru Kimyevi Tozlu Köpüklü sistem ve CO2 olarak adlandırılan Gazlı Söndürme Tüpüdür. KKT tüpün kullanım alanı yerin metrekaresine etkenine ve kişisel yangından korunma alanına bağlı olarak adetlerde değişkenlik göstermedir . CO2 Gazlı söndürme tüpü ise yaygın olarak elektrik odaları ve sunucu odalarında bulunur .